Unduk Ngadau 2016: Surat Terbuka untuk Sherry Anne Laujang

(Photo belongs to Freddy Au Do visit his Facebook Page for more awesome images and before using any image for posting or sharing, do ask permission from him)

un 2016

Surat terbuka ini ditujukan kepada Unduk Ngadau 2016, Sherry Anne Laujang, kesemua AJK KDCA dan Jawatankuasa Unduk Ngadau Peringkat Negeri Sabah 2016, bakal Unduk Ngadau 2017, kesemua perserta Unduk Ngadau 2016 dan kepada semua yang mengikuti perkembangan pertandingan Unduk Ngadau 2016 dari mula hingga akhir.

Salam Sejahtera,

Sudah terang lagi bersuluh, Unduk Ngadau 2016 adalah Sherry Anne Laujang (Penampang). Kami di curiostraveller.com terlebih dahulu ingin mengucapkan jutaan tahniah kepada Sherry Anne Laujang kerana terpilih sebagai Unduk Ngadau 2016. Tahniah juga diucapkan kepada KDCA dan Jawatankuasa Penganjur Unduk Ngadau Peringkat Negeri Sabah 2016. Kepada yang tidak menang, jangan putus asa, peluang-peluang dalam bentuk yang lain sentiasa ada di depan mata. Dalam mana-mana pertandingan, mesti ada yang kalah dan ada yang menang.

Undang-undangnya jelas, hanya satu Unduk Ngadau yang boleh dipilih untuk setiap tahun dan untuk tahun ini 43 peserta lain harus melihat posisi mereka secara positif dan meneruskan impian mereka mungkin sahaja dalam platform yang lain. 43 peserta yang lain tidak menang kerana itulah ketentuan yang dibuat, bermula dari takdir (mengikut kepercayaan dan nilai agama masing-masing), kemudiannya keupayaan diri untuk menonjolkan segala yang terbaik dalam diri masing-masing, kekuatan mental, nasib dan juga perkiraan/percaturan markah dari barisan juri yang pastinya tahu apa yang mereka lakukan.

Sherry Anne Laujang, kami dari curiostraveller.com berharap yang satu hari nanti anda dapat membaca surat terbuka ini. Kepada yang mengenali beliau secara dekat, mohon untuk sampaikan surat terbuka ini kepada Sherry Anne Laujang. Adat pertandingan, “Rumah siap, pahat masih berbunyi”. Wujud desas-desus ketidakpuasan hati orang ramai dengan pemilihan anda sebagai Unduk Ngadau 2016.

Kami di curiostraveller.com sekadar ingin menyarankan anda supaya sentiasa tenang dan biarkan saja suara-suara nakal itu berkumandang di setiap pelusuk media sosial. Janganlah merendah diri, sebaliknya berbanggalah kerana anda telah terpilih sebagai Unduk Ngadau 2016, refleksi kepada semangat dan pengorbanan Huminodun itu sendiri. Kami percaya bahawa kekuatan dalaman akan membawa anda ke satu tahap yang lebih tinggi lagi.

Tidak lama dahulu, kami ada menulis satu artikel tentang “Unduk Ngadau 2016: Is she the next Huminodun or a beauty queen for 365 days”. Klik SINI untuk membaca artikel tersebut. Inti kepada artikel tersebut adalah, adakah bakal Unduk Ngadau 2016 seorang yang mempunyai ciri-ciri Huminodun atau hanya seorang Ratu Kaamatan/Ratu Cantik yang tarikh luputnya adalah pada 31 Mei 2017.

Kami mengharapkan Unduk Ngadau 2016 mempunyai jiwa, semangat dan keperibadian seperti Huminodun, yang sanggup berkorban untuk masyarakatnya. Unduk Ngadau 2016 diharapkan tidak mempunyai tarikh luput tersendiri. Dia harus sentiasa segar dalam jiwa dan fikiran rakyat Sabah kerana dia akan melakukan sesuatu yang BESAR untuk seseorang, untuk masyarakatnya dan untuk rakyat Sabah secara keseluruhannya.Itulah harapan kami.

Sherry Anne Laujang, anda mendapat kritikan hebat dari Netizens kerana dipilih sebagai Unduk Ngadau 2016. Kami melihat kritikan itu sebagai suara-suara bingit Nyamuk atau Lalat kerana mereka tidak sedar bahawa ketika anda dipilih, ia bukanlah merupakan satu kesalahan anda. Anda tidak bersalah. Langsung tidak. Malahan anda bertuah kerana dipilih sebagai refleksi kepada pengorbanan Huminodun. Bagaimana caranya untuk anda membuktikan bahawa para juri tidak tersilap dalam memilih anda sebagai Unduk Ngadau 2016? Jawapannya mudah, baca artikel kami mengenai harapan kami dan buktikan kepada para pengkritik anda bahawa anda memang layak dipilih kerana anda mempunyai kesemua kualiti yang ada pada diri Huminodun.

Terdapat banyak cara untuk menjadi seperti Huminodun. Berjuanglah untuk masyarakat setempat anda atau untuk masyarakat Sabah secara amnya. Buktikan kepada kami bahawa anda adalah Unduk Ngadau yang sebenarnya. Gunakan kesemua saluran yang ada untuk menyampaikan hasrat murni anda. Anda pastinya akan mempunyai aktiviti-aktiviti yang ditentukan oleh penganjur. Di sebalik kesemua aktiviti itu, pastikan anda mencari satu aktiviti yang sememangnya berada di bawah kawalan anda.

Sebagai contohnya, sertailah persatuan-persatuan kebajikan, atau yang mempunyai hubungan dengan usaha membantu mereka yang benar-benar susah dan bermasalah. Gunakan pengaruh anda untuk meminta bantuan dari Ahli Parlimen atau ADUN anda. Salurkan seberapa banyak bantuan yang mampu anda lakukan, berkorban untuk segelintir mereka yang susah atau anda boleh sahaja mewujudkan Pusat Sumber di Kampung yang jauh dari pelusuk kota.

Kebanyakan yang mengkritik adalah kerana mereka tidak puas hati bahawa wakil kawasan/daerah mereka tidak terpilih. Saya secara peribadi berasal dari Kg Limbahau, Papar dan juga Kg Kouluan, Tamparuli. @joehairie pula dari daerah Putatan. Kami berdua ada mencongak-congak kemungkinan keputusan Unduk Ngadau 2016. Kami berdua tidak pula meroyan apabila wakil daerah kami tidak menang. Malahan, di peringkat awal, kami berdua sudah dapat menjangka bahawa kemenangan akan berpihak kepada wakil Penampang.

Kami berdua memilih Unduk Ngadau yang berasal dari daerah lain kerana kami percaya bahawa daerah hanya satu nama, yang lebih penting adalah adakah Unduk Ngadau itu berjaya membuktikan kepada para juri bahawa mereka mempunyai kesatuan segala kualiti dan menyamai semangat serta jiwa Huminodun. Di antara kesemua 44 peserta, Sherry Anne Laujang adalah peserta yang mempunyai mata pungutan terbanyak di atas kertas para juri. Oleh itu, kesemua yang lain, baik peserta atau para penyokong haruslah akur dengan keputusan itu.

Bermula esok, ada 364 hari lagi untuk Sherry Anne Laujang membuktikan kepada kita kepada semua tentang keupayaannya untuk menyamai kualiti dan kekuatan dalaman Huminodun. Percayalah bahawa menjelang 30 Mei 2017, ramai yang akan kembali ke blog ini dan akan terjumpa Surat Terbuka ini. Pada waktu itu, 1 hari sebelum menjelangnya pengumuman Unduk Ngadau 2017, kita semua boleh memberikan penilaian sewajarnya kepada Sherry Anne Laujang. Bukan sekarang.

Berilah kesempatan kepada dia untuk melakukan sesuatu yang BESAR kepada kita semua. 364 hari adalah tempoh untuk Sherry Anne Laujang mengangkat martabat barisan juri yang telah memilih beliau sebagai Unduk Ngadau 2016. Marilah kita mulakan episod baru, berikan peluang 364 hari itu kepada Sherry Anne Laujang untuk membuktikan bahawa dia selayaknya diberikan gelaran Unduk Ngadau 2016.

Kepada KDCA dan Jawatankuasa Unduk Ngadau Peringkat Negeri Sabah, curiostraveller.com yang jauh terpinggir di satu sudut, ingin mengucapkan jutaan terima kasih kerana telah bersusah payah untuk menganjurkan Unduk Ngadau dan Pesta Kaamatan 2016 baru-baru ini. Kami menaruh kepercayaan sepenuhnya kepada kesemua juri yang memilih untuk menobatkan Sherry Anne Laujang sebagai Unduk Ngadau 2016.

Kita semua akan melihat sendiri keupayaan Sherry menjelang 31 Mei 2017 nanti. Waktu itu adalah waktu yang terbaik untuk menentukan sama ada juri telah membuat keputusan yang tepat dan sama ada Sherry telah menggunakan kesempatan terbaik untuk melakukan sesuatu yang BESAR. Berikan penilaian anda pada 30 Mei 2017 dan bukan sekarang.

Kepada Claryssa Henry (Kudat), anda bukannya tidak cantik. Anda memang seorang wanita yang cantik dan berkeperibadian tinggi. Namun, kesemua faktor pemilihan iaitu Takdir, Nasib, Keupayaan dan Percaturan Juri tidak memihak kepada anda. Walaubagaimanapun, berbanggalah kerana anda sememangnya mempunyai ramai peminat.

Mungkin ini satu platform untuk membuktikan kepada orang ramai dan juga barisan juri yang menempatkan anda di tempat kedua, keupayaaan anda untuk mempunyai kualiti Huminodun. Lakukanlah sesuatu yang BESAR kepada masyarakat anda. Buktikan kepada orang ramai bahawa anda juga mempunyai jiwa dan kekuatan seperti Huminodun.

Kepada Jeremy Fadles, kami melihat kritikan anda sebagai satu kritikan positif. Mungkin sahaja dia ingin membuat pernyataan Reverse Psychology. Namun pernyataan Freddy itu sememangnya agak straight forward dan menyakitkan hati ramai orang terutamanya mereka yang berasal dari daerah Kudat. Kepada mereka yang berasal dari Kudat, janganlah terlalu mengambil berat pernyataan Jeremy Fadles ini, biarkan saja. Claryssa sememangnya layak untuk menjadi Unduk Ngadau, kesemua 44 peserta adalah Unduk Ngadau.

Yang menjadi perbezaan adalah, markah di atas kertas yang akhirnya menentukan pemenang unggul. Namun, mungkin sahaja ada antara mereka yang tidak terpilih ke TOP 7 itu sebenarnya lebih berupaya untuk menyerupai jiwa dan semangat Huminodun. Kesemua 44 peserta ini harus melakukan sesuatu yang BESAR dalam tempoh berbaki, 364 hari mulai 2 Jun 2016. Pada 30 Mei 2017, kita akan melihat siapakah Unduk Ngadau yang sebenarnya untuk tahun 2016.

13331158_1711413175778427_6165312524975855211_n

Pihak kami memerlukan kesemua maklumat yang ada dari anda semua. Jika anda tahu mana-mana para peserta Unduk Ngadau 2016 yang telah atau akan melakukan sesuatu yang BESAR untuk masyarakat setempatnya, atau membantu seseorang untuk meneruskan kehidupan atau mengharumkan nama masyarakat Sabah, hubungilah kami dan akan kami lakukan sebaiknya untuk menulis mengenai ‘perjuangan dan pengorbanan’ beliau, seperti yang telah dilakukan oleh Huminodun.

Pada 30 Mei 2017, curiostraveller.com akan menerbitkan satu artikel perbandingan antara kesemua peserta Unduk Ngadau 2016. Marilah kita lihat, adakah percaturan juri 2016 itu benar-benar tepat atau suara-suara nyamuk dan lalat itu tetap menjadi suara-suara nyamuk dan lalat (atau boleh sahaja suara-suara nakal itu akhirnya mempunyai kebenaran dalam hujah-hujah mereka).

Secara peribadi, kami di curiostraveller.com melihat bahawa Unduk Ngadau itu tidaklah semestinya fasih berbahasa ibunda. Kadangkala, pengecualian itu boleh diberikan sekiranya terdapat faktor-faktor lain yang lebih besar ditonjolkan oleh para peserta. Kami percaya bahawa barisan juri telah melihat kesemua aspek dalam borang ‘percaturan’. Keupayaan berbahasa ibunda bukanlah satu syarat mutlak untuk menyerupai jiwa dan semangat Huminodun.

Kami tahu bahawa syarat ini sudah ditetapkan lebih awal. Namun demikian, di peringkat akhir apabila 7 terbaik itu dinilai, ia bukan sekadar menilai keupayaan berbahasa para peserta. Penilaian dibuat atas pertimbangan isi jawapan kepada soalan-soalan, keupayaan untuk menonjolkan diri lebih baik daripada peserta lain dan akhirnya secara keseluruhannya, mengikut pandangan juri, siapakah sebenarnya yang mempunyai kekuatan dalaman dan boleh mewakili kesemua etnik.

Huminodun menggunakan bahasa ibundanya dalam percakapan sehari-hari. Itu pada waktu yang lalu, pada waktu semua orang dalam masyarakat tidak mempunyai akses kepada pendidikan terbuka seperti hari ini. Kini, semua orang boleh bertutur dalam pelbagai jenis bahasa, hanya kerana satu istilah iaitu “PEMODENAN”. Hanya kerana ada peserta yang gagal menunjukkan keupayaan bertutur dalam bahasa ibunda, di atas pentas, itu bukan maknanya dia tidak tahu langsung bahasa ibundanya.

Kami berpendapat bahawa jika peserta dapat menjawab soalan SERTA menunjukkan kesemua kualiti yang lain, maka itulah pemenangnya. Jika syarat bahasa Ibunda itu harus diperketatkan, maka di peringkat saringan, kesemua peserta harus menjalani ujian bertulis dengan menulis esei sebanyak 650 patah perkataan dalam bahasa ibunda masing-masing dan markah diberikan untuk penentuan ke TOP 15. Di peringkat TOP 15 itu barulah faktor dalaman dan luaran diambil kira. Mudah kan?

Tetapi saban tahun faktor bahasa bukanlah faktor penentu. Kenapa? Kerana sebenarnya kita memilih seorang UNDUK NGADAU yang dipercayai boleh mewakili jiwa dan semangat Huminodun. Kalaulah Huminodun itu hidup di zaman sekarang, jangan terkejut jika dia boleh berbahasa Perancis kerana mungkin sahaja dia berpeluang melanjutkan pelajaran ke Perancis. Lojik kan?

Adakah faktor bahasa itu akan menghalang beliau untuk ‘dikorbankan’. Saya pasti, beliau akan memilih untuk ‘dikorbankan’ demi kepentingan masyarakatnya. Kesimpulannya, kesemua 44 peserta adalah Unduk Ngadau. Namun begitu, Unduk Ngadau 2016 yang mutlak adalah seorang yang bakal melakukan sesuatu yang BESAR menjelang 30 Mei 2017. Tunggulah tarikh itu, 30 Mei 2017, dan lihatlah sama ada Sherry Anne Laujang itu seorang Unduk Ngadau ATAU hanya sekadar Ratu Kaamatan yang juga Ratu Cantik dan tarikh luputnya adalah pada 31 Mei 2017. Kami mengharapkan yang akan berlaku adalah pilihan yang pertama. Unduk Ngadau bukan sekadar mengenai kecantikan tetapi ia adalah simbol kepada sifat dalaman Huminodun.

Untuk mengelak sebarang kontroversi di masa hadapan, kami berpendapat mungkin sudah tiba masanya format pemilihan Unduk Ngadau ini diubah seiring dengan tuntutan masyarakat sekeliling yang begitu peka dengan penggunaan media sosial dalam kehidupan seharian. Terdapat banyak cara untuk mengubah format dan berikut adalah contoh format yang mungkin dapat diterima pakai oleh ramai orang. (Hanya contoh sahaja, tidak perlu memberikan reaksi berlebihan).

Pusingan Awal (Penentuan ke TOP 15)

Kesemua 44 peserta harus menjalani ujian bertulis iaitu pertama Ujian Objektif yang menguji pengetahuan mereka tentang Negeri Sabah. Kedua, ujian esei, di mana para peserta harus menulis esei dalam bahasa ibunda tentang topik-topik yang ditentukan oleh penganjur. Dalam segmen ujian ini, kepintaran, kredibiliti, pengetahuan, serta bakat peserta sudah teruji di peringkat awal lagi. Wajaran markah untuk dua siri ujian ini haruslah besar dari aspek yang lain dalam menentukan pemilihan ke peringkat TOP 15. Misalnya Ujian (60%) dan lain-lain (40%).

Pusingan Kedua (Penentuan ke TOP 7)

Selain daripada aspek kecantikan, pakaian tradisi, tertib dan sebagainya, harus juga ada bahagian markah dari orang awam. Wajaran markah untuk markah orang awam ini mungkin diletakkan dalam 30%. Orang awam ini bolehlah ditentukan oleh penganjur sama ada melalui undian di Facebook atau juga orang awam sebanyak 30 orang dipilih secara rawak dan duduk di bahagian berdekatan dengan pentas.

Penentuan Pemenang (Dari Kalangan TOP 7)

Selain daripada aspek temuramah dan markah kolektif yang lain, sekali lagi orang awam harus dilibatkan dalam pemberian markah, mungkin dalam wajaran/pemberatan sebanyak 30 markah. Dalam hal ini, penganjur haruslah berusaha untuk mencari medium yang paling sesuai dalam menentukan kaedah pemberian markah dari orang awam. Jika markah juri profesional dapat dicantumkan dengan menggunakan perisian canggih maka setentunya markah dari orang awam juga boleh dilakukan dengan hal yang sama.

Penglibatan orang awam akan melenyapkan sebahagian besar daripada prasangka buruk orang ramai terhadap cara pemilihan pemenang. Mereka akhirnya akan menuduh sesama sendiri (satu teguran sinis sebenarnya) kerana ada bahagian markah diberikan oleh orang awam. Miss popular? Mungkin tetapi itulah pilihan orang ramai. Jika mereka tidak mengundi maka tidaklah mereka berani bersuara. Abaikan kategori Miss popular atau Miss FB atau apa sahaja yang sudah ada. Gelaran itu tiada ertinya. Gunakan undi itu dan salurkan kepada bahagian markah orang awam. Apa pandangan anda Cik Sherry Anne Laujang?

Pada pandangan kami, seorang Unduk Ngadau yang mutlak (Pemenang) adalah peserta yang benar-benar tahu tentang (susunan mengikut keutamaan):

Sebelum dan Semasa Pertandingan

 1. Legenda Huminodun
 2. Dapat menjawab soalan berikut dengan jawapan yang sangat-sangat meyakinkan-” Apakah bentuk “pengorbanan” yang akan anda lakukan jika anda dipilih sebagai Unduk Ngadau?
 3. Pengertian Pesta Ka’amatan yang sebenarnya.
 4. Pengertian tentang Tema Pesta Ka’amatan pada tahun yang berkaitan.
 5. Fakta asas Negeri Sabah-Sejarah, Perkembangan, Budaya, Pelancongan.
 6. Fasih berbahasa Ibunda (Boleh menulis dan juga bertutur secara spontan)
 7. Fasih berbahasa Malaysia (Standard) ketika ditemuramah dan jangan gunakan bahasa pasar/seharian.
 8. Fasih berbahasa Inggeris kerana mereka akan menjadi ‘Duta’ kepada KDM di peringkat yang lebih tinggi (bukan hanya di desa-desa). Kebolehan bertutur fasih dalam bahasa antarabangsa yang lain adalah satu bonus besar.
 9. Cantik, fizikal yang menarik dan berkaitan.
 10. Mempunyai latar belakang sumbangan kepada masyarakat setempat, negeri atau negara.

Selepas Pertandingan

 1. Selama 365 hari, beliau memberikan komitmen sepenuhnya kepada aturcara yang telah ditetapkan oleh KDCA dan jawatankuasa penganjur.
 2. Selama 365 hari, beliau sekurang-kurangnya mempunyai satu projek bersifat masyarakat dan merupakan ilham beliau sendiri dan beliau berusaha untuk menjayakan projek itu.Beliau boleh juga mengharumkan nama negeri atau negara jika terlibat dalam sukan, pertandingan lain dan sebagainya.
 3. Setelah memakhotakan pemenang pada tahun berikutnya, beliau masih mengekalkan ciri-ciri kesukarelawanan dalam kegiatan bersifat masyarakat.

Adakah Sherry Anne Laujang mempunyai kesemua kualiti ini? Jika ya, dia lah Unduk Ngadau 2016 yang mutlak dan dialah HUMINODUN VERSI 2016. Jika tidak, kita harus tunggu 31 Mei 2017 untuk mendapatkan seorang lagi bakal Huminodun. Sherry Anne Laujang, bring yourself to the world and prove to your critics that you actually deserved the title. We will support you as long as you do keep supporting yourself, the society around you and the state of Sabah. 

#tamat #end #tobecontinuedmay2017

“The Unduk Ngadau winner is supposed to be able to exude a high degree of moral because they are representing the Kadazan, Dusun and Murut women. We are also looking at a winner who can be the role model to the younger generation and has a spirit of voluntarism in being willing to sacrifice her time for the community, besides being intelligent to ably present our country, culture and tourism to the world”Joanna Kitingan

“Unduk Ngadau is not about beauty,origins, ethnics, race or even religion. It is about the ability to adopt the qualities of Huminodun, the ability to sacrifice for the betterment of at least one individual. It will be much better if she helped one big community in bringing up their life to a much higher level than the previous. Unduk Ngadau is a person who have that inner strength and power to move forward as a ‘brave’ woman. Despite all the challenges and criticisms, she is supposed to be able to ‘survive’ and prove that the title belongs to her. Fail this test and come 31 May, you better cover up your face when doing the farewell walk as the reigning queen”curiostraveller.com

Dengan ingatan tulus ikhlas
@joehairie dan @curiostraveller
curiostraveller.com
1 June 2016

Press (Klik Link yang disediakan)

The Star

nation_bl_0106_p012a_boblee_1

(Gambar milik The Star Online)

http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/06/01/student-is-this-years-unduk-ngadau/

News Straits Times Online

NSTP

(Gambar milik News Straits Times Online)

http://www.nst.com.my/news/2016/05/148904/penampang-beauty-crowned-unduk-ngadau-winner

sayangsabah.com

DSCF6992-600x312

(Gambar oleh Alex Mairin)

https://www.sayangsabah.com/44-sumandak-bakal-merebut-gelaran-ratu-unduk-ngadau-2016/

The Judge

Source: Facebook Page (Venitha Lojuti)

Ulasan Unduk Ngadau 2016
Oleh Dr Paul Porodong
(Salah seorang juri/ Pensyarah Kanan UMS/ berketurunan Rungus)

Sebagai salah satu juri UN saya menerima pelbagai pertanyaan dan komen-komen positif dan negative tentang keputusan UN 2016.

Sebenarnya saya tidak perlu menjawab kerana keputusan adalah muktamad dan jawapan mungkin akan mengundang lebih banyak kontroversi. Namun begitu saya perlu menjelaskan apa yang berlaku dan kalau mahu teruskan perdebatan selepas ini silakan. Gunakan kebebasan bersuara dengan bijak tetapi lebih bijak lagi kalau baca dulu posting yang panjang ini supaya komen-komen anda lebih bermaklumat.

Pusingan 1: Sistem Pengadilan

Dalam kelima-lima juri, saya akui, saya yang paling muda dari segi pengalaman menilai ratu, maka itu saya juga banyak belajar. Empat juri mempunyai pengalaman langsung dalam pertandingan seperti ini termasuk dua orang bekas pemenang UN. Seorang lagi pemilik perusahaan kecantikan dan seorang lagi pensyarah pelancongan. Saya jamin ketelusan para juri. Malah percaya atau tidak, juri tidak dibayar tapi pengalaman yang saya perolehi terlalu mahal untuk dinilai.

Markah dimasukkan secara online. Kelima-lima lap top juri mempunyai kata laluan unik. Hanya juri boleh memasuki sistem khusus untuk juri tersebut. Kelima-lima lap top juri disambungkan ke satu komputer utama yang mengira secara automatic dan mengambil purata untuk setiap peserta untuk setiap aspek yang dinilai untuk setiap pusingan. Komputer utama dijaga oleh seorang auditor yang boleh melihat markah setiap juri tapi tidak mempunyai akses untuk mengubah. Tugas auditor ialah mencetak keputusan, menyerahkan kepada Ketua Juri. Secara tekniknya, ketua juri berhak menolak dan mengarahkan kiraan semula, tetapi untuk UN 2016, Ketua Juri TIDAK PERNAH menggunakan kuasa ini dan kami berpegang sepenuhnya kepada data/markah yang diproses oleh sistem.

Semua hakim akan menandatangan keputusan sebelum diserahkan kepada MC. Secara jujur, saya kagum dengan usaha penganjur membaiki dan membangunkan sistem pengadilan UN.

Pusingan 2: Kedudukan Juri Dalam Dewan

Kesemua pusingan, saya ulangi KESEMUA pusingan, peserta akan lalu di hadapan juri. Dihadapan maksudnya, pada jarak lebih kurang 3 kaki dari meja juri. Juri boleh melihat sedetail-detailnya apa yang perlu dan boleh dilihat. Kesan makeup berlebihan, warna kening, sehelai rambut yang tidak kemas, benang pakaian terjuntai dari lengan, skirt terlalu panjang, baju terlalu ketat, baju longgar, aksesori tidak kemas, cara peserta senyum dan mengekalkan senyuman (bagi saya ini yang menentukan natural beauty), cara berjalan, cara bertentang mata dengan pengadil (trust me, ini bukan mudah untuk peserta dan untuk pengadil macam saya). Saya rasa terlalu hampir dengan peserta hingga saya boleh melihat gegaran pada jari jemari dan pipi peserta. rupanya ada senyuman yang bergetar.

Pada hari itu sebanyak 66 kali (44+15+7) wanita-wanita tercantik di seluruh Sabah memberikan penampilan terbaik betul-betul di hadapan juri. Juri terpaksa bekerja keras dan mengekalkan fokus selama 6 jam tanpa henti mencari ‘isu’ dengan setiap peserta. Kalau diikutkan hati, semua peserta akan saya bagi markah penuh tapi ini bukan soal hati, ini soal memilih pemenang dan mencari yang terbaik.

Point saya di sini, juri mempunyai kedudukan terbaik untuk melihat semua perinciannya ini yang seterusnya diterjemah menjadi markah. Sudah pasti kedudukan juri adalah lebih baik daripada penonton dalam dewan dan apa lagi yang di luar dewan.

Pusingan 3: Pemarkahan

Kita fokuskan kepada top 7.

Peserta Top 7 membawa markah yang diperolehi di pusingan Top 15. Markah penuh Top 15 ialah 65% dinilai dari kecantikan 30%, pakaian (15%), persembahan (10%), Attitude (10%), menjadikan jumlah 65%. Ini sedikit berbeza dengan penilaian pusingan pertama yang meletakkan kecantikan 40%, Pakaian 30%, Presentation 20% dan attitude 10%).

Perhatikan markah kecantikan adalah 40% dalam pusingan awal dan 30% dalam top 15. Maksudnya, pemberat penilaian kecantikan adalah besar tetapi banyak lagi faktor yang perlu diambil kira. Pointnya di sini, kalau dirasakan kecantikan itu paling penting maka penambahan peratus kecantikan perlu dipertimbangkan. Sebagai juri, pemarkahan tertakluk kepada struktur pembahagian markah yang telah ditetapkan.

Apa markah top 15?? Itu saya tidak boleh beritahu tetapi saingan memang sangat kuat. Contohnya dalam pemarkahan SAYA dkm jumlah tertinggi ialah 57.55/65 manakala terendah ialah 53/65. Saya perlu tekankan bahawa ini adalah pemarkahan saya, kerana kelima-lima juri akan memasukkan markah masing-masing secara bebas dan tiada perbincangan antara juri.

Apabila peserta terpilih ke Top 7, peserta sudah mempunyai markah 65% yang dibawa dari Top 15. Contohnya 57/65 atau 58/65. Harus diingat, pada kedudukan ini, semua peserta masih mempunyai peluang untuk menjadi juara kerana masih ada 35% lagi markah yang boleh dikutip. Pada pusingan Top 7, perkara paling kritikal berlaku kerana ada dua ujian penting. 1. Penguasaan Bahasa Ibunda yang membawa markah 10% , 2. Soalan terbuka yang membawa markah 25%. Selepas menjawab soalan, peserta akan lalu lagi untuk kali ketiga di hadapan juri untuk membolehkan juri membuat ‘final look’.

Penilaian bahasa ibunda (10%)
Peserta ditanya soalan yang standard atau sama: “Apa pengalaman atau pelajaran yang mereka pelajari semasa lawatan ke Muzium Sabah?”. Peserta tahu soalan ini akan ditanya dan mereka sepatutnya bersedia.

Peserta perlu menjawab soalan ini dalam bahasa ibunda (bukan Melayu atau English atau Cina!!) kerana objektif bahagian ini ialah PENGUASAAN bahasa. Peserta perlu tunjukkan kefasihan dari segi penggunaan perkataan yang sesuai dan bukan ‘bukan harian’. Sedikit perkataan asing, contohnya Melayu atau English sangat menjejaskan markah. Kesemua peserta boleh berbahasa ibunda. Dalam penilaian yang agak subjektif seperti ini formula penilaian yang kami gunakan ialah pertama menentukan peserta ini gagal atau lulus dalam bahasa Ibunda. Kalau gagal markah dibawah 5 dan lulus diatas 5. Semua peserta boleh berbahasa dengan kemampuan yang berbeza, maka markah peserta adalah antara 6 hingga 10. Saya sendiri ada memberikan markah penuh 10 kepada salah seorang peserta.

Isu dengan bahasa ibunda
Ramai yang mempertikai penguasaan bahasa ibunda pemenang. Sebagai pencinta budaya, saya juga agak kejam dalam penilaian bila mendengar penggunaan bahasa ibunda yang lintang pukang. Tetapi harus diingat, seperti saya katakan lebih awal markah kesemua peserta untuk bahasa ibunda adalah diantara 6/10 ke 10/10.

Masalahnya ramai yang berpendapat pemberat 10% ini digunakan untuk menentukan pemenang dan mengabaikan 90% lagi markah lain. Saya tidak tahu asal usul logik begini. Sepatutnya pemberat 90% adalah lebih penting untuk menentukan pemenang melainkan pertandingan ini meletakkan 90% untuk penguasaan bahasa ibunda.

Dengan kata lain, keputusan keseluruhan juri adalah tertakluk kepada pemberat setiap penilaian yang telah ditentukan lebih awal.

Penilaian soalan terbuka (25%)

Sebanyak 7 soalan terbuka disediakan dan peserta boleh memilih untuk menjawab dalam bahasa yang dia paling selesa kerana objektif bahagian ini adalah untuk menilai kepintaran, daya fikir serta pengetahuan peserta mengenai realiti semasa BUKAN lagi mengenai penguasaan bahasa Ibunda. Peserta boleh memilih untuk menjawab dengan bahasa Ibunda, tetapi perlu memenuhi objektif bahagian ini. Soalan ini direka supaya pendengar boleh menilai sendiri kepintaran peserta menjawab soalan.

Kebanyakan peserta agak lemah. Misalnya soalan mengenai berian untuk UN sepatutnya boleh dijawab dengan lebih baik seperti:
“Berian perkahwinan adalah satu tradisi kita yang sepatutnya dipertahankan kerana ini adalah sebahagian daripada identiti kita, Berian yang lebih tinggi, adalah tanda masyarakat kita semakin menghargai peranan wanita dalam masyarakat”

Juri tidak mengharapkan jawapan yang sempurna, tetapi juri tertunggu-tunggu satu atau dua ayat yang menunjukkan kepintaran peserta menjawab soalan. Harus diingat, sebagai bakal UN, pemenang akan menjadi Duta masyarakat Sabah dan akan bergaul dengan pelbagai lapisan masyarakat. Kita mengharapkan peserta menjawab soalan terbuka dengan lebih matang dan kalau boleh berfikir di luar kotak.

Bagi saya dan mungkin juga juri lain, bahagian soalan terbuka inilah yang banyak menentukan pemenang.

Saya faham kalau ada yang tidak puashati saya juga faham kalau ada yang berpuashati. Tapi tugas juri adalah untuk memilih pemenang, tidak kira dari mana dan etnik mana bukan mahu memuaskan hati kumpulan tertentu. Prinsip kami mudah saja. Kami diberi tugas, kami jalankan dengan sebaik yang kami mampu.

Terima kasih.

p/s sayapun kecewa tapi tidak sebagai juri.

A Controversial Post.. click the link to get to the page.

http://beritaterkinisabah.blogspot.my/2016/05/netizen-lahir-tidak-puas-hati-keputusan.html

Advertisements

46 thoughts on “Unduk Ngadau 2016: Surat Terbuka untuk Sherry Anne Laujang

 1. Francisca

  Sangat setuju dengan kenyataan ni. saya faham dengan mesej yang admin cuba sampaikan. Btw penulisan ini sangat membantu menjana idea baru untuk penulisan thesis saya (Sejarah Perkembangan Unduk Ngadau).

  1. Terima kasih Francisca kerana sudi membaca artikel saya yang sederhana itu. Saya sangat menghargainya. Menjelang Mei nanti saya mempunyai 2-3 artikel berkaitan yang ingin saya terbitkan dalam blog ini. Harap saudari juga sudi membacanya nanti pada bulan mei akan datang.

 2. villa

  Tahniah UN 2016.

  Tekaan sy utk Juara UN 2016 masa tu x tepat. Sy teka Miss Clarissa. So, ini pertandingan, ada menang dan ada yg kalah. So, kita terima.

  Wait, saya tidak setuju dengan kenyataan Jeremy Fedles. Sepertinya kenyataan berbaur Racist/perkauman. Kenapa tidak ambil serius kenyataan beliau ini?

  1. Salam sejahtera Villa
   Terima kasih atas komen anda, kami sangat menghargainya. Ya, betul, kalah dan menang adalah lumrah pertandingan. Berkenaan Jeremy Fredles, rasanya semua tak bersetuju dengan kenyataan beliau. Kami tidak memanjangkan komen beliau kerana pada pendapat kami, komennya itu tidak membawa sebarang faedah jika dipanjangkan di mana mana platform sekalipun. Tidak perlu kita melayan sangat komen yang bersifat sedemikian rupa. Biarkan saja dan ia akan terkubur dengan sendirinya. Apapun, terima kasih sekali lagi kerana meluangkan masa untuk memberikan komen dalam blog ini.

 3. Jane

  hai admin. saya sangat suka dengan esei yg admin tulis. secara tidak langsung membuka mata dan minda saya tentang UN. ada 1 hal saya mahu kongsikan dengan admin tentang pemarkahan @ penilaian juri UN. seorang kawan yang ada contact dgn juri UN kata kekalahan Claryssa d sebabkn dia mpunyai taraf pendidikan yg tggi kerana beliau tgh study d unimas Dan bakal mpunyai ijazah sarjana muda..berbanding dgn Sherry yg cuma ada diploma. INI kerana sejak tahun2 kebelakangan ini UN d tajakan olh sebuah kolej utk bakal2 ratu2 UN dan d beri biasiswa utk m.ikuti program pndidikan d kolej tersebut. Ratu UN thn ni d katakn akn mlnjutkn sarjana muda nya d kolej tersebut. 1 hal lg ialah faktor umur. Juri jg d katakn cuma memilih ratu UN yg dlm lingkungan 19-21. Paling lewat pn 23. ini kerana faktor umur yg lebih muda membolehkn ratu tersebut mlanjutkn plajaran d kolej tersebut dalam usia yg muda. D katakan Claryssa plg layak mnjadi ratu UN thn ni. tp d sebabkn 2 faktor yg d tetapkn itula dia cuma mdapat naib Johan sahaja. Apa pendapat admin tentang dakwaan INI. sekiranya hal ini benar ada ka cara ini menjejaskn kualiti seorg ratu yg sepatutnya mmg layak d nobatkan @ adakah ianya mnaikkn lg taraf seorg ratu yg bakal d pilih itu? Cara ini d katakn wujud sejak ptandingan UN ni d taja olh kolej tersebut. D persilakn admin beri pandangan

 4. erwin

  Sy satu saja mw tanya boleh dan layak tak y tiada darah KDM DAPAT TITLE. HUMINODUN??? SEBAB BELUM ADA DAN BELUM PERNAH DALAM SEJARAH UNDUK NGADAU.. KECUALI MIX.. TP ITU PUN MIX BLOOD CINA KEBANYAAKNYA… DAN Y SY TAHU UNDUK 2007 favourite sy JOEANNE SUE HENLY RAMPAS MIX ORANG PUTIH..

  1. Saudara Erwin… pada pendapat saya, semua peserta dari semua etnik layak untuk title UN. Mengikut pengamatan saya dari tahun 2005 sehingga 2016…peserta yang menang adalah peserta yang benar-benar berupaya menonjolkan diri di kalangan kesemua peserta..mereka tahu caranya untuk mendapatan perhatian awam dan juri, inilah yang saya harapkan dari kesemua bakal peserta mulai 2017 dan seterusnya, jika anda percaya diri anda boleh menjadi UN, bersiap sedialah dari sekarang.

   Pada pendapat saya, selagi mengalir dalam tubuh peserta, darah KDMR, walaupun sebahagian, atau sebahagian kecil, dia layak menyertai UN, selagi dia memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan oleh KDCA/Jawatankuasa penganjur.Maka jika anda (pada pandangan saya), berdarah Cina + Mat Salleh + Dusun misalnya, anda tetap layak menyertai UN tetapi pada akhirnya sewaktu pendaftaran, beberapa syarat akan terpakai.

   Jika kebetulan dia menang, itulah takdirnya dan semua harus menerima kerana Juri tahu apa yang mereka lakukan. Dia menang kerana dia ada semua kualiti (pada pandangan juri).

   Soalan utama: siapapun menjadi UN, adakah akhirnya dia dapat membuktikan bahawa dirinya mempunyai persamaan dengan kualiti yang ditunjukkan Huminodun? Soalan ini hanya dapat dijawab setelah setahun beliau bergelar UN. Tidak kira dia berdarah campur atau tidak, yang penting dia tahu bagaimana untuk membuktikan dirinya seorang UN yang berkualiti tinggi.

   Terima kasih di atas komen dan pandangan saudara. Kami sangat sangat menghargainya.

   1. erwin

    Haha.klu sebelum sebelum ini tidak pernah kecoh bah smpi begini.. semua orang tetap tahu taktik2 percaturan dlm unduk ngadau.. bg aku semua pun menjiwai semangat huminodun..pokok x bergoyang klu x d tiup angin

 5. Butia Linundus

  Sa stuju dgn pndapat admin.. Kta btul2 mo lihat bgmana SEMUA pserta UN thun ini benar2 mjiwai persona Huminodun (cth nya mbuat khidmat masyarakat) bkn saja tertakluk kpd aktvt2 yg sdh ditentukan oleh pihak bkenaan.. cthnya mluang kn masa mgajar kanak2 (miskin, khilangan ibubapa) utk bmain alat muzik (utk UN yg pndi muzik la mnatau buli bt band hahaha) sorou daaa dii kanak2 ini mpyi kmahiran.. Nga ada sdh seorg UN klu tidak silap sa UN 2007 ada mbuat ceramah kpd plajar sekolah d sebuah pdalaman DAN beliau bnar2 mahu mbantu generasi muda KDMR secara aktif.. Tp yg bukan UN pn klu adammg ada sdh sedia tue persona Huminodun dlm diri apa lg mo tggu… Klu buli kc jadi tue niat suci tuk mnaikkn nma baik KDMR d mata dunia kio.. Kita semua buli tueee… Sekian…

  1. Terima kasih Butia Linundus. Kami sangat hargai komen anda. Terima kasih kerana faham niat kami. Kami hanya mahu yang terbaik untuk mereka (UN) dan tidak pernah kami berniat mahu jatuhkan imej mereka seperti sangkaan beberapa pembaca. UN 2007?. ok nanti kami follow up. Thanks untuk info itu.

 6. Anna

  As for me, all the contestant of UN 2016 is a winner! United we stand, divided we fall…

 7. Anna

  As for me, all the contestant of UN 2016 is a winner! United we stand, divided we fall.

 8. jane chin

  Sebenarnya semua peserta pun cantik tapi yang dipilih cuma satu, dan memihak pada Sherry Anne. Kita kena terima keputusan Juri jadi harap rungutan di luar tu akan berhenti kio.Neway, Congrats SHERRY..

  1. Salam sejahtera Jane Chin
   Terima kasih atas komen anda, kmi hargai komen anda. Ya betul kita harus berhenti merungut sebaliknya memberikan sokongan kpd UN untuk berusaha melakukan sesuatu yang besar agar dia dapat mengangkat martabat dan nama KDMR.

 9. MC

  Itu bunyi nyamuk dan lalat jgn guna admin merujuk kepada netizen yg tidak berpuashati… teruk perumpamaan itu. Kasitau si jeremy fadles jangan merendah rendahkan suku kaum lain… nanti kena tempiling baru dia tau

  1. Salam Sejahtera MC
   Di hujung artikel ada saya nyatakan bahawa bunyi lalat dan nyamuk itu mungkin ada kebenarannya. Ia satu kiasan berlapis yang akhirnya mungkin sahaja bunyi bunyi itu menjadi merdu jika UN gagal menunjukkan kualiti Huminodun.

   Saya berharap si Jeremy ada mrmbaca artikrl ini dan juga komen dari kamu. Maka dia akan tahu akibat dari perbuatannya. Saya juga harap dia berikan penjelasan maksud ayat-ayatnya.

   Terima kasih atas komen. Kami sangat menghargainya.

 10. Yes, the juries made the right judgements with their marks but who made the “final decision”? Were the juries able to see the total marks of each participants and the final decision made in the open (infront of all the juries) or it was only the chief who have the access and he or she is the only one person who could made the final decision? Just my curiousity… Please enlighten me.. Thks

  1. Hi Jimmy Omar
   Thanks for the comment.
   If i am one of the jury, i will be able to tell you the right thing.
   According to one of the judges, they scored participants using specific online medium, the scores were accumulared automatically. Then counted automatically to get the average marks.
   It's then printed by one admin who had no access to alter any marks, give the hard copy to juries, all of them signed it.
   If there is any need to re count marks, the chief will request for that but according to the other judge, this never happen. They agreed on all decisions, together with no re count.
   True or not true, i dont know, i read the statement by one of the judges.
   However, i somehow trust them by looking at their backgrounds. Everyone in the hall knows them when their names being mentioned so i guess the result is valid.
   My instinct said that, they did their parts honestly. The only question, will sherry be able to prove to us that the juries made the right decision. This we wait until 30 May 2016. Lets see if sherry is a huminodun or a beauty queen.

   Thanks for taking time to comment, Jimmy. We appreciate that

 11. Lisa Islani

  Wowwww I cant hardly believe that This UN2016 is the most controversial ever!!!

  Saya peminat Claryssa dan mmg dr awal lg sy suka tgk dia. In fact, klu tgk dr gambar pemakaian baju tradisi pun, penampilan Claryssa nampak lebih exotic… Nmpk lebih tradisi. Tapi itu pada pandangan saya. Kalau org lain pula sebaliknya, its still ok for me.

  I have no objection on the winnier Ms Sherry. Keputusan juri muktamad. Kalah menang sudah adat. Betul, Sherry juga punya kelebihannya tersendiri dan kita tidak seharusnya mempertikaikannya.

  Betul, saya tahu apa itu UN coz sbg org Sabah, UN mmg satu acara yg dinanti2kan dan diperkatakan oleh seluruh rakyat Sabah regardless of our religion or race. Kita semua org Sabah bah kan… UN itu sinonim dgn negeri kita… Saya setuju dan faham maksud yg cuba diketengahkan oleh penulis ttg harapan mereka ke atas UN. Harapan mereka tinggi untuk memertabatkan UN sama spt org2 Yg ingin memertabatkn pertandingan Miss World & Miss Universe. Jika untuk tujuan baik, why not?

  Yang saya kurang faham ialah… Kenapa kita perlu bersengketa sedangkan kita semua adalah sama. Baik Claryssa, Sherry, Penulis dll adalah org Sabah. Kalah menang pun tetap orang kita.

  Sabahan semua. Kalau bukan kita , org Sabah… Siapa lagi yg mau appreciate our own Sabahan. Jgn lah beza2kn Rungus, Kadazan,Murut dll… Ia hanya akan membawa perpecahan di kalangan Kita.

  Kita orang Sabah bah… Menang kalah dua2 tetap org kita…

  Regards

 12. Trisha marcella

  Bagi pendapat saya, penjurian bahagian persembahan sangat membantu dalam pemarkahan. Cuba kita bandingkan persembahan on stage winner dan 1st runner up.. memang berbeza dan secara personal sebab saya sendiri berada dalam dewan mulia KDCA, persebahan UN KUDAT itu lebih menonjol. Dan perkara ini dipersetujui oleh audiens.. tapi tidak tahu pula di pihak juri.
  Satu lagi, kenapa boleh berlaku pihak AJK UN KAAMATAN, boleh pula menghantar ” kuda” merangkap make up artis kepada peserta. Sepatutnya perkara ini tidak berlaku kerana menganggu sistem pengadilan..

  Sekadar luahan isi hati terpendam

  1. Salam sejahtera Trisha

   1. Saya berpendapat bahawa mungkin sahaja markah markah dari bahagian lain yang akhirnya menyumbang kepada kemenangan Sherry. Ini adalah pertandingan yang banyak kategori markahnya bukan hanya satu bahagian sahaja. Markah purata iaitu markah keseluruhan dari kesemua aspek dan dari kesemua juri itulah yang akan menentukan pemenangnya. Mungkin Sherry lebih menonjol dalam aspek aspek lain? Hanya juri yang tahu dan saya percaya bahawa mereka telah melakukan tugas dengan baik sekali. Kami percaya kepada keputusan akhir itu, itulah ketentuannya iaitu bahawa Sherry lah pemenangnya.

   2. Untuk ‘kuda kuda’ ini, saya tidak dapat memberikan komen kerana saya tidak begitu jelas dengan situasi ini. Biarlah mereka yang lebih arif menjelaskan hal ini.

   Terima kasih atas komen Saudari, kami sangat menghargainya.

   1. trisha marcella

    kita bercakap pasal pemarkahan ON STAGE.

    soalan pertama saya, adakah ADMIN berada di dalam dewan KDCA semasa pertandingan UN diadakan. mengikut pengamatan saya sebab setiap tahun berada dalam dewan semasa pertandingan, kelebihan markah diberikan kepada peserta yang menunjukkan persembah yang bagus, bukan sahaja setakat berdiri dan senyum. dilihat juga cara memperagakan pakaian, eccesories, dan kreativiti. menurut pengamatan peribadi, kelebihan kepada Kudat. sesungguhnya markah di bahagian ini sangat tinggi,

 13. Mariana Midi

  Bagi pendapat saya secara peribadi lah kan..kita harus akur dengan keputusan para juri2 yg professional..janganlah dipertikaikan lagi..tetapi memandangkan ada beberapa peserta UN berasal dari sebelah utara Sabah yg berbangsa Rungus..why not KDM itu diubah kpd KDMR? hanya cadangan sj..hehe..

  1. Hi Mariana

   Terima kasih kerana sudi memberikan komen. Kami sangat menghargai usaha saudari. Ya betul juga kan, KDMR memang betul jugalah tapi apapun biarlah mereka yang berkenaan yang menentukannya. Komen saudari ini mungkin akan dibaca oleh mereka, saya akan biarkan di sini untuk orang lain membacanya. Sekali lagi terima kasih kerana memberikan komen membina.

  2. trisha marcella

   Mariana Midi,
   sila update maklumat. sekarang ini Terma KDMR telah digunakan pada tahun 2015 lagi.

   sekian

   1. Leo Na Lewis

    Menurut Persatuan Kebudayaan Kadazandusun Sabah (KDCA), Kadazandusun merujuk kepada empat puluh satu etnik seperti berikut; ·
    Bisaya, Kuijau, Murut, Sungai, Bonggi, Lingkabau, Nabai, Tatana, Bundu, Liwan, Paitan, Tangara, Dumpas, Lobu, Pingas, Tidong, Gana, Lotud, Rumanau, Tindal, Garo, Lundayo, Rungus, Tobilung, Idaan, Makiang, Sinobu, Tolinting, Kadayan, Malapi, Sinorupu, Tombonuo, Kimaragang, Mangkaak, Sonsogon, Tuhawon, Kolobuan Minokok, Sukang, Tutung.

    Sumber : http://www.sabah.edu.my/skm015.wcdd/pengenalan.htm

  3. Yup saudari Mariani,

   Saya setuju yang kita jangan perikaikan kerana itu saya kata marilah kita mulakan episod baru. Terima kasih atas komen saudari. Kami sangat menghargainya.

 14. julie

  kenapa kamu terlalu berharap untuk UN 2016 mencipta satu keajaiban untuk negeri sabah? Adakah UN sebelum ini pernah mencipta satu sejarah untuk menaikkan nama negeri? kenapa kamu terlalu menekan pd UN 2016? Siapakah kamu? DO NOT finalize other just to satisfy you. Wining is suppose to be celebration not punishment. I suggest you to learn to be UN judge start from now then apply forthe post on future Harvest Fest. You just trigger the Sabah netizen to fight each other. You are not pure SABAHAN. P/S clear your mind

  1. Salam sejahtera Julie

   1. Kenapa saya berharap UN 2016 melakukan sesuatu yang ajaib?

   Nampaknya kamu tidak membaca artikel kami yang pertama iaitu UN2016: Is she the next Huminodun or just a beauty queen for 365 days? Dalam artikel tersebut saya ada menyatakan bahawa saya tidak pernah mendengar atau tahu tentang UN UN 1960-2015 yang benar-benar seorang UN. UN yang sama ‘pengorbanannya’ dengan Huminodun. Pengorbanan dalam bentuk baru misalnya berjuang untuk masyarakat setempat dengan membantu mereka dalam hal-hal tertentu, satu inisiatif di bawah kendalian UN sendiri tanpa ada paksaan dari pihak lain. Ada banyak cara.

   Saya spt ramai anak muda adalah dari generasi X yang kini peka dengan perkembangan semasa. UN 2016 boleh menetapkan garis standard yang tinggi untuk UN UN yang akan datang pada tahun tahun seterusnya. Pada akhirnya, taraf atau status UN itu dapat diangkat lebih tinggi dan dihormati orang ramai. Saya mahu melihat UN mulai 2016 dan seterusnya membawa kelainan dalam hala tuju keseluruhan konsep UN. Bukan sekadar dipilih kerana cantik tetapi dipilih kerana mampu membawa semangat Huminodun dan menterjemahkan hal itu dalam kehidupannya. Pada tahun 2017 dan seterusnya, kita pasti akan ingat nama UN 2016 kerana dia telah melakukan sesuatu yang BESAR untuk kita. UN 2017 pula terpaksa bekerja keras untuk mengatasi standard yang telah ditetapkan oleh UN 2016 dan begitulah seterusnya, Kita tidak mahu ada Ratu Cantik sahaja, kita mahukan Humniodun versi moden.

   2. Siapa saya?
   Saya dengan bangganya menjelaskan bahawa saya anak jati Sabah dari Papar sebelah ibu dan Tamparuli Sebelah Bapa manakala rakan blog saya dari Putatan. Yup, kami orang Sabah dari generasi X yang mahukan sesuatu kelainan dalam konsep UN 2016 dan seterusnya. Kami mahukan kesemua UN mulai tahun ini dan seterusnya bekerja keras untuk memastikan legasi Huminodun itu diteruskan dan tidak hanya duduk di rumah dan datang event atas jemputan.

   Kami mahu kesemua UN itu menjadi hebat dan sentiasa diingati atas ‘perjuangan dan pengorbanan mereka’ dalam membantu masyarakat atau individu yang benar-benar perlukan bantuan. Tanyalah siapa sahaja dalam AJK KDCA, saya pasti mereka juga mahukan UN yang kental dan bersemangat waja dan menyerupai Huminodun. Tanyalah Joanna Kitingan, bacalah petikan dari ucapan beliau yang ada kami selitkan dalam kedua-dua artikel kami. Saya berpendapat kamu tidak faham isi kandungan artikel kami. Tidak apa, kami maafkan kamu hehehe.

   3. We triggered Sabahan to fight each other?
   Only those yang tidak faham konteks keseluruhan artikel kami yang akan bertelagah sesama sendiri, Ia termasuk kamu. Kamu terlupa untuk membaca satu potong ayat dalam artikel itu iaitu.. marilah mulakan episod baru…berikan peluang kepada Sherry….biarkan suara suara nyamuk dan lalat itu…nampaknya kamu tidak faham dengan isi artikel.

   Apapaun terima kasih kerana memberikan komen. Kami sangat menghargainya. Kami urang Sabah juga bah. Kami mau yang terbaik untuk kesemua UN bermula dari 2016 dan seterusnya. Itulah inti artikel kami. Yang masih tidak faham juga bah apa boleh buat, mungkin blum pas kamu ini baca panjang panjang…

   4. Me be the judge?
   No thank you. We are not interested as we only want to see UN mulai 2016 dan seterusnya mengangkat martabat UN itu sendiri ke tahap yang lebih tinggi agar mereka disegani dan dihormati. We nominate youlah jadi juri bah but since you cant understand one long article, no lah jgn jadi judge lah you ni takut you cannot understand the guideline pula oopss

  2. trisha marcella

   setiap tahun UN mencipta sejarah yang tersendiri. orang yang buta sejarah dan semangat kaamatan sahaja yang tidak tahu menilai semangat ini.

   sememangnya UN ini adalah salah satu platform seseorang ratu untuk ke peringkat yang lebih tinggi, untuk makluman kamu, miss IMMACULLATE LOJUKI merupakan UN2013 seterunya mewakili malaysia ke pertandingan tourism world. contoh kedua, Miss UN 2014, telah mewakili BORNEO ( sabah sarawak) ke pertandingan miss southeast asia. adakah perkara ini tidak membangga sabah. sesungguhnya, berfikir dahulu bila bercakap. PERTANDINGAN UN setiap tahun diadakan bukan sekadar suka suka sahaja.

   lagi satu, kamu pernah datang menyaksikkan pertandingan UN secara langsung di dalam dewan mulia KDCA kah?

   kalau sekadar mendengar gosip. inda paya la komen panjang.

   P/S: CLEAR YOUR MIND.

   1. Salam Sejahtera Saudari Trisha

    Terima kasih kerana sudi memberikan komen. Komen-komen pro dan kontra sememangnya baik agar semua dapat berkongsi ilmu. Saya tahu sesuatu yang lebih dari kebanyakan orang. Saya tahu di mana setiap UN berada sekarang dan apa yang telah mereka lakukan. Saya sangat menghargai sumbangan Immaculate Lojuki. Saya juga bangga dengan pencapaian beliau. Saya tahu itu dari tahun dia berkembang sejak UN lagi. Semuanya saya tahu.

    Untuk UN 2016, saya juga tahu apa yang berlaku atas pentas kerana saya juga menyaksikannya. Saya juga ada rakaman yang saya perolehi, setiap minit untuk pertandingan itu. Dan pada akhirnya, secara kesleuruhannya saya memang berpihak kepada keputusan Juri untuk menobatkan Sherry sebagai UN 2016. Tidak perlu pertikaikan kehadiran saya di mana-mana. Jika saya tidak hadir pun di mana mana acara, saya akan pastikian saya mempunyai peluang menonton dalam bentuk video, setiao saat dari acara itu, maka saya tau apa yang berlaku.

    Untuk maksud, sesuatu yang BESAR dan menjadi sejarah untuk diingati oleh semua, saya maksudkan sesuatu yang sangat menyentuh hati dan perasaan agar nama UN itu diingati sampai bila-bila. Jika saya bagi kamu satu kuiz bertulis untuk senaraikan kesemua nama pemenang dari 1960-2015, kamu pasti gagal kerana kamu pasti tidak ingat nama beberapa orang dan tahunnya. Kenapa? Kerana tiada yang sangat sangat istimewa yang menyentuh hati orang. Sesuatu yang besar itu lojiknya sentiasa berkait dengan aktiviti kemanusiaan dan kemasyarakatan. Orang akan ingat kepada orang yang banyak membantu masyarakat berbanding orang yang bertanding lagi di sana sini.

    Saya beri satu analogi mudah, kita tidak kenal secara dekat siapa itu Mother Teresa, Siapa itu Princess Diana, tetapi semua orang tahu nama mereka. Kenapa? Kerana mereka adalah legenda. Huminodun adalah legenda agung. UN harus meneruskan legasi itu. Saya berniat baik, saya mahu setiap UN itu mencipta nama yang besar agar mereka tidak dilupakan. Itulah maksud saya. Biarlah UN bermula dari 2016 menetapkan satu standard tinggi untuk UN seterusnya. Biarlah mereka ini diingati sampai bila bila. Kenapa mereka diingati? Kerana mereka telah melakukan sesuatu yang BESAR kepada masyarakat.

    Inilah harapan saya dan pastinya ranai di luar sana juga mengharapkan sesuatu yang umpphhhhh dari UN tahun ini. Janganlah berfikiran sempit. Luaskan fikiran anda. Artikel saya tidak mengkritik sesiapa. Jika anda terasa begitu, maka anda tidak tahu membaca artikel tersebut dengan fikiran yang terbuka. Andalah yang harus clear your mind, bukan saya.

    Apapun terima kasih atas komen itu, kami sangat menghargainya.

 15. Harris

  Pendapat saya,

  1. Untuk Sesi Q&A, Soalan pertama “WAJIB” jawab dalam bahasa KDM, Soalan kedua pula jawab dalam B.Malaysia/English… No need to answer both questions in KDM languages.. Logik dia ialah, kita 1 Malaysia, org yg bukan KDM pun mau jg dengar mereka bertutur dlm Bahasa kebangsaan(B.Malaysia) atau English kalau xfasih B.Malaysia.

  2. PLEASE! Jgn sesekali buat undian online daripada org awam. Takut berlakunya Racist, Favouritsm, Cheating etc. Undian online hanya sesuai untuk Miss Popular. Untuk Penilaian pemenang Unduk Ngadau, serahkan 200% kepada Juri Profesional.

  3. Tidak perlulah sampai suruh buat esei KDM,,, adui lucu yg ni,,, hahaha,,,

  Akhir sekali Tahniah kepada Unduk Ngadau kita Sherry Anne Laujang.. dan para juri profesional yg sudah melakukan yg terbaik… Kita sepatutnya bangga dengan Unduk Ngadau baru kita, bukannya bertelagah sesama rumpun bangsa, Nanti bikin malu ja org Sabah.. haha..

  Sekian…

  1. Yup, terima kasih banyak banyak atas komen membina saudara Harris. Kami amat menghargai komen anda. Seperti yang saya katakan di peringkat hujung artikel, itu hanya cadangan sahaja dan banyak penambahbaikan lain boleh dilakukan. Apapun pendapat Saudara Harris itu memang ada kebenarannya. Sekali lagi terima kasih atas komen membina itu. Ia boleh dijadikan rujukan untuk pihak-pihak tertentu di masa akan datang. Ya betul tu, kita jangan lah bertelagah kerana itu saya katakan lets move forward, buka episod baru dan berikan peluang kepada Sherry untuk membuktikan bahawa beliau adalah Unduk Ngadau 2016. Berilah tempoh 365 hari itu untuk beliau.

 16. Doris Jumilin

  She’s d fairest n standing tall n she still stand strong n tall outstandingly beating d odds of critism. That’s true beauty physically n mentally resembling Huminodun’s obedience n humility without retaliation. She shined n won d hearts of the Judges n she deserved the UNK Crown 2016.

  1. Thank you Doris Jumilin for the kind comment. We appreciate your effort. Yup, I can see that in her, she does have the qualities. We are now hoping that she will transform all that qualities into some actions for example doing something BIG at least for her community or more. We want to see the modern version of Huminodun, Come May 31 2017, we want people to still remember her like forever after that, her name is fresh in people’s mind because she did something BIG, what is that BIG thing, that is up to her to decide. Go go go girl, we know you can do it! Be different than the previous winners, be an extraordinary Unduk Ngadau.

 17. Floralen

  She deserved to win because she has that package not just the beauty but mentaly power…

  1. Yup Floralen, I agree with your statement. Thank you for the comment. Now let us hope that Sherry will do something BIG to prove that she is the modern version of Huminodun. If you know something in the near future, do let us know, you may contact us at 016 8114054 (Lan), via sms or whatsapp. Again we do appreciate your kind comment.

   1. Sejarah unduk dari tahun ke tahun tidak pernah mna2 suku y manang misti dusun/kadazan.. sy tertunggu-tunggu klu ada suku lain y mndpt gelaran un peringkat negri.. y ada pn misti mix dr kdzn / dusun

   2. Saudara Erwin, mungkin 2017 kita akan mendapat UN yang datang dari etnik lain? Saya berharap kepada mereka yang berminat menyertai UN2017, bersedia sepenuhnya dari sekarang. Perbaiki segala kelemahan yang ada. Itulah caranya untuk menang. Terima kasih di atas komen saudara.

   3. Erwin

    Hahaha aku cuma mampu ketawa… harap2 sajalah yaaaaaaaaa…………….

    Dan kalau ia berlaku itu adalah satu sejarah y terlakar d dewan KDCA HONGKOD KOISAAN PENAMPANG… YUWWWWWW

Comments are closed.